Verot 2025 – tärkeimmät muutokset verotuksessa

Vastuun­rajoitus­lauseke

BOWA Legal Oy ei vastaa artikkeleiden tai lakineuvojen puutteellisuuksista tai virheellisyyksistä.Näiden sivujen artikkelit ja lakineuvot ovat yleisiä oikeusohjeita, jotka eivät sovellu sellaisenaan käytettäväksi yksittäistapauksessa.Konsultoithan aina asiantuntijaa ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

Vuosi 2025 tuo tullessaan merkittäviä muutoksia Suomen verotuksessa, jotka vaikuttavat niin yksityishenkilöihin kuin yrityksiinkin. Verotuksen uudistukset voivat muuttaa monia arkisia taloudellisia käytäntöjä, ja näistä muutoksista on tärkeää olla tietoinen. Muutokset verotuksessa koskevat useita yhteiskunnan osa-alueita, kuten veroilmoituksen täyttämistä, kotitalousvähennyksiä sekä arvonlisäveron luokkia eri tuotteilla ja palveluilla. Kokosimme yhteen keskeisimmät verotuksen muutokset, joiden ennakoiminen voi auttaa optimoimaan taloudenhallintaa, vähentämään riskejä ja hyödyntämään verotuksen tuomia etuja.

Uudet verokortit voimaan heti tammikuussa

Vuoden 2025 verokortit ovat saatavilla OmaVerossa ja tulivat voimaan heti 1.1.2025 alkaen. Aiemmin verokortit tulivat voimaan helmikuun alussa. Muutos mahdollistaa verotuksen ennakoimisen jo alkuvuodesta. Suurin muutos vuoden 2025 verokorteissa on, että verokortille merkitty tuloraja on nyt laskettu koko vuoden ajalle, eli 12 kuukaudelle. Muutos helpottaa veroprosentin ja tulorajan seuraamista. Verovelvollisten on myös helpompi arvioida, mihin veroluokkaan he kuuluvat koko vuoden tulojen perusteella ja tehdä tarvittavat muutokset verokorttiin jo hyvissä ajoin, jos tuloissa tapahtuu suuria muutoksia. Tämä uudistus tuo myös selkeyttä ja ennakoitavuutta verotukseen, mikä on hyödyllistä niin työntekijöille kuin työnantajille.

Veroilmoituksen tarkistaminen aikaistuu

Esitäytetyt veroilmoitukset on tarkistettava ensi keväästä alkaen jo huhtikuussa, jolloin henkilöasiakkaiden tarkistuspäivät ovat 15.4., 22.4. ja 29.4. Tämä aikarajan aikaistaminen tarkoittaa, että verovelvollisten on varauduttava tarkistamaan veroilmoituksensa ja tarvittaessa tekemään korjauksia jo aiemmin kuin edellisinä vuosina. Muutoksen taustalla on Verohallinnon pyrkimys nopeuttaa verotuksen käsittelyä ja helpottaa veroilmoitusten tarkistamista, jotta verotuksen valmistuminen saadaan sujuvammaksi.

Samalla myös kiinteistöveropäätösten tarkistusten takaraja aikaistuu 15.4. päivään, joten kiinteistönomistajienkin on varmistettava, että heidän ilmoittamansa tiedot ovat oikeat ja että mahdolliset korjaukset on tehty ennen tätä päivämäärää.

Yritysten, elinkeinotoiminnan ja maa- ja metsätalouden veroilmoitusten aikataulut pysyvät ennallaan, mutta muutokset henkilöverotuksessa voivat vaikuttaa yrityksen palkkahallintoon. Jos esimerkiksi työntekijöiden esitäytetyt veroilmoitukset valmistuvat aiemmin ja niiden tarkistuspäivät aikaistuvat, tämä voi edellyttää yrityksiltä tarkempaa aikataulujen ja palkanmaksukäytäntöjen suunnittelua. Näin on erityisesti silloin, jos yrityksellä on työntekijöitä, joiden verotuksellisia tietoja joudutaan päivittämään. Tämä voi vaikuttaa myös työnantajamaksuihin ja veronpidätyksiin, jos esimerkiksi henkilöverotuksessa havaitaan eroja, jotka vaativat korjaamista. Verohallinnon ohjeistusta ja aikarajoja seuraamalla yritykset voivat kuitenkin varmistaa, että verotuksen muutokset eivät aiheuta turhia viivästyksiä tai ongelmia palkkahallinnon osalta.

Kotitalousvähennyksen muutokset

Vuonna 2025 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laskee. Vähennys on jatkossa enintään 1 600 euroa henkilöä kohti, ja puolisoiden yhteinen maksimivähennys on 3 200 euroa vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kotitalousvähennykseen oikeuttavien työ- ja palvelukustannusten osalta vähennysmahdollisuus pienenee verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Samalla vähennysprosentit muuttuvat. Jos työn ostaa yritykseltä, on vähennysprosentti 35 % työn osuudesta ja jos työhön palkkaa työntekijän, on verovelvollinen oikeutettu vähentämään 13 % työntekijälle maksetusta palkasta. Lisäksi omavastuu nousee kotitalousvähennyksissä 100 eurosta 150 euroon, mikä tarkoittaa sitä, että vähennystä voi saada vain, jos kokonaiskustannukset ylittävät tämän summan. Tämän lisäksi vähennyskelpoisia ovat myös työnantajan palkkaan liittyvät sivukulut. Kuitenkin on tärkeää huomata, että kotitalousvähennyksen korotettu prosentti öljylämmityksestä luopumisessa säilyy ennallaan.

Arvonlisäveron muutokset

Useiden tuotteiden ja palveluiden arvonlisävero nousee. Esimerkiksi liikuntapalveluiden, lääkkeiden, kirjojen ja matkalippujen ALV nousi 10 prosentista 14 prosenttiin. Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajat maksavat jatkossa enemmän näistä tuotteista ja palveluista, koska arvonlisäveron nousu näkyy tuotteiden hinnoissa. Toisaalta joidenkin terveystuotteiden, kuten vaippojen ja kuukautissuojien ALV laski vuodenvaihteessa 25,5 prosentista 14 prosenttiin.

Yrittäjien kannalta merkityksellistä on huomata, että ALV-velvollisuuden liikevaihdon alaraja nousi 20 000 euroon, ja samalla alarajahuojennus poistui. ALV-velvollisuuden alarajan nousu tuo mukanaan muutoksia erityisesti pienyrityksille ja yrittäjille, jotka ovat voivat nyt toimia helpommin ilman rekisteröitymistä arvonlisäverovelvolliseksi. Alarajahuojennuksen poistuminen tarkoittaa sitä, että pienillä yrityksillä, joiden liikevaihto on alle 30 000 euroa, ei ole enää mahdollisuutta hakea huojennusta arvonlisäveroista. Huojennusta voi kuitenkin hakea vielä vuodelle 2024.

Muut keskeiset muutokset

  • Koulutusvähennys poistuu Elinkeinotulosta ja maatilatalouden tulosta työnantajan koulutusvähennys ei ole käytössä vuodesta 2025 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantajat eivät enää voi vähentää työntekijöidensä koulutuskustannuksia verotuksessa samalla tavalla kuin ennen. Aiemmin koulutusvähennys on mahdollistanut sen, että työnantajat ovat voineet vähentää koulutuskustannukset osittain verotuksessa, mikä on ollut erityisesti pk-yrityksille ja maatiloille taloudellisesti merkittävä tukimuoto.
  • Tupakan ja alkoholin verotus kiristyy – Erojen korotukset tapahtuvat asteittain vuoteen 2027 asti. Tämä veronkorotuslinja on osa hallituksen toimenpiteitä, joilla pyritään lisäämään valtion verotuloja ja samalla vähentämään näiden tuotteiden kulutusta.

Miten varautua muutoksiin?

Verotuksen muutokset vaikuttavat laajasti eri sektoreilla. Ne voivat vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi yritysten toimintaan ja talouden hallintaan. Arvonlisäverotuksen ja muiden verokäytäntöjen muutokset voivat tuoda mukanaan uusia vaatimuksia ja haasteita, jotka vaativat yrityksiltä sopeutumista. Muutoksiin varautuminen edellyttää huolellista valmistautumista ja prosessien päivittämistä niin, että yritys pystyy jatkamaan toimintaansa häiriöittä. 

Yrityksen kannattaa:

  • Tarkistaa ja päivittää veroilmoitusprosessit ja laskutusjärjestelmät vastaamaan uusia alv-käytäntöjä.
  • Hyödyntää asiantuntijoita suunnittelussa ja veroasioiden optimoinnissa.

Onko sinulla verotukseen liittyviä kysymyksiä?

BOWAlla toimii useampi vero-oikeuteen erikoistunut juristi, ja neuvomme laajasti vero-oikeudellisissa asioissa. Avustamme asiakkaitamme säännöllisesti verotukseen liittyvissä toimeksiannoissa.

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita verotukseen liittyen. Voit lukea ne täältä.

Askarruttaako jokin verotukseen liittyen? Voit varata maksuttoman aloituskartoituksen BOWAn juristin kanssa. Maksuton alkukartoitus ei sido mihinkään, ja sen aikana voidaan käydä lyhyesti läpi käsillä oleva tilanne ja se, miten BOWA voisi olla sinulle avuksi.