Haastehakemus
Haastehakemuksella kantaja saattaa asian vireille käräjäoikeuteen. Siinä on lain mukaan mainittava muun muassa vaatimukset perusteluineen. Haastehakemus kannattaa antaa lakimiehen laadittavaksi!
Ota yhteyttä
Haastehakemus käräjäoikeuteen
Haastehakemus on asiakirja, joka lähetetään oikeudelle, kun halutaan nostaa kanne oikeudessa. Sen laatiminen on välttämätön toimi, jos haluaa asiansa käsiteltäväksi käräjäoikeudessa. Haastehakemus voidaan tehdä yksityishenkilöä tai -henkilöitä, yritystä tai esimerkiksi taloyhtiötä vastaan. Haastehakemus on tehtävä sekä riita- että rikosasioissa, sillä sen myötä asia tulee vireille käräjäoikeudessa. Rikosasioissa haastehakemuksen eli syytekirjelmän tekee yleensä aina syyttäjä ellei kyse ole asianomistajan nostamasta syytteestä. Autamme haastehakemuksen laatimisessa ja avustamme oikeudenkäynneissä vuosien kokemuksella!
Lue artikkelistamme miten oikeudenkäynti etenee.
Haastehakemuksen laatiminen
Haastehakemuksen voi laatia itse, mutta on erittäin suositeltavaa antaa se lakimiehen tehtäväksi, jotta siinä tulee otetuksi huomioon kaikki tarvittavat seikat. Autamme haastehakemuksen laatimisessa ja avustamme oikeudenkäynneissä vuosien kokemuksella!
Haastehakemuksen toimittaminen käräjäoikeuteen
Kirjallinen haastehakemus tulee toimittaa asiassa toimivaltaisen käräjäoikeuden kansliaan. Pääsääntöisesti se toimitetaan vastaajan kotipaikan käräjäoikeuteen.
Avustamme oikeudenkäynnissä
Kun haastehakemus on toimitettu käräjäoikeudelle, riita-asia tulee vireille ja sen valmistelu alkaa. Avustamme oikeudenkäynnissä.
Haastehakemuksen sisältö ja muotovaatimukset
Haastehakemuksen sisältö ja muoto ovat erittäin tärkeitä. Puutteellisesti, epäselvästi tai sekavasti laadittu haastehakemus nimittäin johtavaa siihen, että käräjäoikeus pyytää joko korjaamaan hakemuksen tai hylkää sen ilmeisen perusteettomana. Huonosti laadittu haastehakemus voi myös antaa tuomioistuimelle väärän kuvan asiasta, joten sen laatimisessa ei kannata hutiloida. Haastehakemuksessa vaatimusten perusteet eli ne, asiat minkä nojalla vaatimus esitetään, ovat tärkeässä roolissa. Haastehakemuksen perusteet onkin laadittava aina selkeästi ja ymmärrettävästi. Käräjäoikeus voi hylätä kanteen, jos se on selvästi perusteeton.
Haastehakemus tulee aina laatia kirjallisesti. Oikeudenkäymiskaari on laki, jota sovelletaan lähtökohtaisesti oikeudenkäynteihin yleisissä tuomioistuimissa eli käräjä-, hovi- ja korkeimmassa oikeudessa.
Haastehakemus summaarisessa riita-asiassa
Summaarisella riita-asialla tarkoitetaan riidatonta asiaa, jonka käräjäoikeus voi ratkaista kirjallisessa menettelyssä eli suullista pääkäsittelyä toimittamatta. Summaarisia riita-asioita ovat esimerkiksi puhelinlaskuja koskevat velkomusasiat, vuokrasaatavat ja häätöä koskevat asiat. Kantajan käsityksen mukaan riidaton eli summaarinen riita-asia voidaan saattaa vireille käräjäoikeuteen toimitettavalla suppealla eli summaarisella haastehakemuksella. Riidattoman asian haastehakemuksessa ei tarvitse esittää yhtä laajoja perusteluita kuin laajoissa, riitaisissa asioissa, minkä johdosta haastehakemusta kutsutaan suppeaksi.
On mahdollista, että velkojan riidattomana pitämä asia riitautuu haastehakemuksen toimittamisen jälkeen. Tällaisessa tapauksessa summaarisena asiana käsittelyyn otettu asia siirretään normaaliin eli niin kutsuttuun laajan riita-asian prosessiin.
Velkojien on mahdollista toimittaa riidattoman velkasaatavan haastehakemus myös sähköisesti. Summaarisen haastehakemuksen voi toimittaa sähköisen asiointipalvelun kautta. Oikeushenkilön, elinkeinonharjoittajan, ammattimaista perintätoimintaa harjoittavan luonnollisen henkilön sekä oikeudenkäyntiasiamiehen ja -avustajan on toimitettava summaarinen haastehakemus käräjäoikeuteen aina sähköisesti edellä mainittua palvelua käyttäen.
Haastehakemuksen kulut
Käräjäoikeus perii oikeudenkäyntimaksun kaikissa riita-asioissa. Käräjäoikeus perii siten maksun siitä riippumatta, onko kyseessä suppealla vai laajalla haastehakemuksella vireille pantu asia. Summaarisen riita-asian oikeudenkäyntimaksu vuonna 2023 on 65 euroa, jos haastehakemus on toimitettu suoraan käräjäoikeuden tietojärjestelmään sähköistä palvelua käyttäen. Muiden riidattomien eli summaaristen riita-asioiden oikeudenkäyntimaksu on 86 euroa. Jos vastaaja riitauttaa summaarisen riita-asian, on oikeudenkäyntimaksu 270 euroa. Laajoissa riita-asioissa käräjäoikeuden perimä maksu on 530 euroa.
Oikeudenkäymiskaaressa on säännökset myös siitä, kuka vastaa oikeudenkäyntikuluista. Pääsäännön mukaan haastehakemuksen laatimisesta aiheutuneet oikeudenkäyntikulut tuomitaan oikeudenkäynnin häviäjän maksettavaksi. Riita-asiassa oikeudenkäynnin kulut voivat nousta todella korkeaksi. Tämän vuoksi on tärkeää, että ennen haastehakemuksen vireille panoa käännyt riita-asioihin erikoistuneen lakimiehen puoleen saadaksesi arvion siitä, onko asiallasi mahdollisuuksia menestyä.