Osakassopimus
Osakassopimus on yrityksen hallinnon tärkein sopimus. Osakassopimuksella sovitaan osakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista. Sopimus toimii siten sääntökirjana muutosten ja riitojen varalle. Osakassopimus kannattaa laatia aina, kun yhtiössä on enemmän kuin yksi osakkeenomistaja.
Ota yhteyttä
Osakassopimus rakentaa luottamusta
Osakassopimus tehdään yhtiön osakkeenomistajien välillä. Osakassopimuksen tärkein tehtävä on se, että sen avulla voidaan sopia selkeästi osakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista, ja näin turvata yhtiön toiminnan jatkuvuutta. Osakassopimuksen laatimiselle ei ole aikarajaa. Se kannattaa kuitenkin laatia jo heti yrityksen perustamisvaiheessa. Lue tästä mitä osakassopimuksen laatiminen maksaa.
Osakassopimus tulee aina laatia kyseisen yhtiön tilannetta ja omistusrakennetta silmällä pitäen. Siksi emme suosittele käyttämään internetistä löytyviä valmiita osakassopimuspohjia. BOWA on laatinut osakassopimuksia niin isoille kasvuyrityksille kuin pienemmille aloittaville yrityksille. Juristimme ymmärtävät yhtiöoikeudellisten yksityiskohtien lisäksi liiketoiminnan kokonaisuutena.
Mikä on osakassopimus?
Osakassopimus on yrityksen vapaaehtoinen asiakirja, jolla yrityksen omistajat päättävät oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Sen tehtävänä on asettaa selvät pelisäännöt muun muassa työnteon edellytyksistä, poikkeustilanteista ja yrityksestä lähtemisestä. Ilman osakassopimusta yrityksen eri elinvaiheet voivat tulla huomattavan kalliiksi perustajille. Esimerkiksi osakkaan poistuminen voi aiheuttaa erimielisyyksiä, jotka selviävät pahimmillaan kalliin välimiesmenettelyn tai tuomioistuinprosessin tuloksena.
Osakassopimus on vapaamuotoinen, eli sille ei ole asetettu laissa vaatimuksia. Se kannattaa kuitenkin aina laatia kirjallisesti.
Lue täältä mitä osakassopimus maksaa!
Mistä siinä kannattaa sopia?
Osakassopimuksessa on mahdollista sopia lukuisista eri asioista. Yleensä siinä sovitaan yhtiön hallinnosta ja päätöksenteosta, erilaisista päättymistilanteista ja osakkeiden luovuttamisesta sekä esimerkiksi osakkaiden työskentelyvelvoitteista. Työskentelyvelvoitteista sopimalla voidaan varmistaa, että osakkaat työskentelevät yhtiön toiminnan edistämiseksi. Tyypillisesti osakassopimukseen sisällytetään myös muun muassa immateriaaliehtoja, osingonjakoa ja vaikkapa tiedonsaantioikeutta koskevia ehtoja. Osakassopimuksen laatimisessa kannattaa hyödyntää osaavaa juristia, joka osaa ehdottaa parhaita mahdollisia määräyksiä ja vaihtoehtoja otettavaksi tietyn yhtiön osakassopimukseen.
Milloin osakassopimus tarvitaan?
Osakassopimus kannattaa laatia aina, kun yhtiössä on enemmän kuin yksi osakkeenomistaja. Osakassopimuksessa voidaan sopia muun muassa siitä, miten erimielisyydet osakkaiden välillä ratkaistaan, jos yhtiössä on kaksi omistajaa, joista kummallakin on hallussaan 50 % yhtiön osakkeista ja äänimäärästä. Vaikka yhtiökumppanina olisi hyvä ystävä, tai jopa oma perheenjäsen, on osakassopimus silti hyvä laatia.