Oikeudenkäynti
Oikeudenkäynti on asianosaiselle aina stressaavaa. Riidan ilmetessä juristiin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian!
Ota yhteyttä
Avustamme oikeudenkäynneissä
Onko sinut tai yrityksesi haastettu oikeuteen? Tai tulisiko sinun laatia haastehakemus? Riita voi syntyä niin yksityishenkilöiden kuin yritystenkin välille. Riidassa voi olla kyse esimerkiksi vahingonkorvauksista. Erimielisyys voi syntyä myös yrityksen ja yksityishenkilön välille esimerkiksi työsuhteeseen liittyen. Oikeudenkäyntiä riita-asiassa kutsutaan siviiliprosessiksi. Riita-asian osapuolia ovat kantaja, joka on haastehakemuksella laittanut riita-asian vireille käräjäoikeudessa, ja vastaaja, jota vastaan kantaja on esittänyt vaatimuksiaan.
Oikeudenkäyntejä ei kannata hoitaa ilman avustajaa. Suomessa oikeudenkäynnissä voi avustaa vain asianajaja, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja tai oikeusavustaja, tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta. BOWA:n oikeudenkäynteihin erikoistuneet juristit avustavat sekä kantajaa että vastaajaa.
Avustamme muun muassa seuraavissa riita-asioissa:
- Sopimusriidat
- Työsuhteisiin liittyvät riidat
- Yhtiöihin liittyvät riidat
- Velkomusriidat
- Vahingonkorvausriidat
- Vuokrasopimuksia koskevat riidat
Miksi tarvitsen lakimiehen oikeudenkäyntiin?
Yleensä ennen oikeudenkäyntiä riita on pyritty ratkaisemaan osapuolten välisillä neuvotteluilla tai sovittelussa. Lue lisää riidanratkaisusta. Kun lakimieheen on otettu yhteyttä jo heti riidan ilmetessä, pystyy asiantunteva lakimies auttamaan myös riidanratkaisumenetelmän valinnassa.
Suomessa oikeudenkäynneissä saa joitain poikkeuksia lukuun ottamatta avustaa vain luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, asianajaja ja oikeusavustaja. Oikeudenkäynteihin erikoistunut lakimies tuntee prosessin ja siihen liittyvät määräajat ja osaa arvioida muun muassa asian kannalta relevantin näytön.
Muutoksenhaku
Käräjäoikeuden tuomiosta voi hakea muutosta hovioikeudelta. Asianosainen voi valittaa hovioikeuteen lähtökohtaisesti kaikissa riita- ja rikosasioissa. Joissain asioissa muutoksenhaku valittamalla ei kuitenkaan ole mahdollista. Osassa asioista vaaditaan, että hovioikeus myöntää jatkokäsittelyluvan. Ennen valitusta tulee laatia tyytymättömyyden ilmoitus. Hovioikeuden antamaan tuomioon muutosta voi hakea vielä korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää asiaan valitusluvan.