Välimiesmenettelyt
Välimiesmenettely on joustava ja nopea tapa erityisesti yritysten välisten riitojen ratkaisuun. Asianosaiset voivat sopia kirjallisesti jo etukäteen, että syntyneet erimielisyydet ratkaistaan välimiesmenettelyssä.
Ota yhteyttä
Avustamme välimiesmenettelyissä
Välimiesmenettely on yksi vaihtoehtoisista riidanratkaisumenetelmistä eli yleisten tuomioistuinten ulkopuolelle tapahtuva riidanratkaisutapa. Välimiesmenettelyn etu on muun muassa se, että ratkaisu saadaan nopeammin verrattuna oikeudenkäyntiin. Etenkin yritysten välisissä konflikteissa välimiesmenettely on suosittu riidanratkaisutapa. Lisäksi sitä voidaan käyttää myös yksityisten välisissä riita-asioissa, joissa sovinto on sallittu.
Mikä on välimiesmenettely?
Välimiesmenettelyllä tarkoitetaan menettelyä, josta osapuolet ovat sopineet riidan ratkaisemiseksi välimiesten avulla tuomioistuimen sijaan. Välimiesmenettely on salaista, eikä välimiehen tai -miesten antamasta päätöksestä voi lähtökohtaisesti valittaa.
Välimiesmenettely on vaihtoehtoinen riidanratkaisumenetelmä. Muita vaihtoehtoisia riidanratkaisumenetelmiä on esimerkiksi sovittelu. Vaihtoehtoisuudella viitataan vaihtoehtoiseen menettelyyn konfliktin ratkaisussa kuin tuomioistuinkäsittelyyn. Vaihtoehtoisesta riidanratkaisusta voidaan käyttää myös englanninkielistä lyhennettä ADR (Alternative Dispute Resolution). Välimiesmenettelyyn soveltuu laki välimiesmenettelystä.
Jos asia käsitellään välimiesmenettelyssä, ei samaa asiaa voida enää käsitellä yleisissä tuomioistuimissa, joten välitystuomio on asian lopullinen ratkaisu.
Välimiesmenettelyn edut
Välimiesmenettelyn etu tuomioistuinkäsittelyyn on sen nopeus, joustavuus sekä se, ettei käsittely ole julkista. Välitystuomioon ei ole mahdollista hakea muutosta, joten prosessi ei veny vuosien mittaiseksi. Välitystuomio on heti täytäntöönpantavissa aivan kuten yleisen tuomioistuimen atama lainvoimainen tuomio.
Kaikki välimiesmenettelyssä käytävä kirjallinen aineisto ja välimiesoikeuden antamat päätökset sekä välitystuomio ovat salassapidettävää. Keskuskauppakamarin välimiesmenettelysääntöjen mukaan edes asianosaiset eivät ole oikeutettuja näistä kertomaan, tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta, elleivät he ole sopineet toisin. Tämä on usein yritysten kannalta erityisen tärkeää, sillä yleisten tuomioistuinten antamat tuomiot ovat lähtökohtaisesti julkisia ja kuka tahansa voi saada ne pyynnöstä.
Jos välityssopimuksessa ei ole sovittu välimiehistä tai siitä, miten ne tulee nimetä, saa kumpikin asianosaisista nimetä yhtä monta välimiestä. Välimiehiksi valitaan yleensä aina sellaiset henkilöt, joilla on erityistä asiantuntemusta juuri kyseisistä asioista ja riidanratkaisusta.
Välimiesmenettelyn kustannukset
Välimiesmenettely soveltuu lähinnä yritysten välisiin riita-asioihin, joissa intressi on rahallisesti suuri. Riidan rahamääräinen arvo määrittää hallinnointimaksun ja välimiesten palkkion määrän.
Välimiesmenettelystä on maksettava hakemusmaksu. Välimiesmenettelysääntöjen mukaisessa menettelyssä hakemusmaksun suuruus on 3 000 euroa ja nopeutetussa menettelyssä 2 500 euroa. On huomioitava, että hakemusmaksua ei palauteta, vaikka asianosainen peruuttaisikin hakemuksensa tai välimiesmenettely muuten päättyisi ennenaikaisesti. Keskuskauppakamari eli FAI perii myös kuluennakon alkuvaiheessa. Välimiehen tai välimiesten nimeämisestä ad hoc -menettelyyn peritään 3 000 euron suuruinen maksu. Jollei osapuolet ole sopineet muuta tai muusta ei ole määrätty, osapuolet vastaavat yhteisvastuullisesti välimiehille maksettavista korvauksista. Välimies voi myös vaatia asianosaisilta ennakkoa tai vakuutta heille tulevasta korvauksesta.