Koeaikapurku
Koeajan kuluessa työsopimus voidaan purkaa työntekijän tai työnantajan aloitteesta. Koeaikapurkua ei saa tehdä syrjivillä tai muutoinkaan koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.
Ota yhteyttä
Olemme apuna koeaikapurkua koskevissa tilanteissa
Monella on virheellinen käsitys siitä, että työntekijän työsopimuksen saa purkaa koeajalla millä tahansa perusteella. Koeaikapurku voi tapahtua kuitenkin vain työntekijän sopimattomuuteen tai puutteelliseen suoriutumiseen liittyvillä perusteilla. Irtisanomista koeajalla ei saa tehdä epäasiallisilla tai syrjivillä perusteilla.
Koeajan tarkoituksena on, että sekä työnantaja että työntekijä voivat arvioida työn ja osapuolten soveltuvuutta. Soveltuvuusarvioinnin on perustuttava tosiseikkoihin. Sekä työnantaja että työntekijä saavat koeajan kuluessa purkaa työsopimuksen päättymään heti. Koeaikapurussa ei siis edellytetä irtisanomisajan noudattamista.
Avustamme koeaikaan liittyvissä kysymyksissä sekä työntekijää että työnantajaa. Autamme myös muissa työoikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Lue lisää työoikeudellisista palveluistamme.
Liiketoimintalähtöinen
BOWA on helposti lähestyttävä ja ratkaisukeskeinen lakiasiaintoimisto Helsingissä. Katsomme aina asiakasyritystemme liiketoimintaa kokonaisvaltaisesti ja ratkaisemme asiakkaidemme lakiongelmat aina liiketoimintalähtöisesti. Uskomme, että yhdistämällä lain ja talouden liiketoiminnan päätökset tehdään fiksummin ja saavutetaan parhaat tulokset.
Helposti lähestyttävä
Tarjoamme 30 minuutin maksuttoman alkukartoituksen, jossa kartoitamme asiakkaan tilanteen ja katsomme, miten voimme asiassasi auttaa. Alkukartoitus voidaan hoitaa toimistollamme Helsingin keskustassa tai etäyhteydellä. Saat meihin yhteyden chatin kautta, soittamalla, sähköpostitse tai sivun lopuksi löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta.
Ratkaisukeskeinen
Yritystoiminnassa eteen tulevat tilanteet voivat vaatia strategisia ratkaisuja, eikä helpoimmalta vaikuttava juridinen vaihtoehto ole aina mahdollinen. Asiakkaamme ajautuessa juridisen pulman äärelle, emme estä liiketoimintaa, vaan etsimme juridiikasta ratkaisun, joka mahdollistaa liiketoiminnallisten päätösten toteuttamisen.
BOWA on helposti lähestyttävä ja ratkaisukeskeinen lakiasiaintoimisto.
Mikä on koeaikapurku?
Jotta työsopimus on mahdollista purkaa koeajalla, tulee koeajasta olla sovittu työsopimuksessa. Koeaikaa koskeva ehto on mahdollista lisätä sekä toistaiseksi voimassa oleviin että määräaikaisiin työsopimuksiin. Koeajan pituus voi olla enintään kuusi kuukautta. Määräaikaisten työsuhteiden osalta koeaika saa kuitenkin olla enintään puolet työsuhteen pituudesta. Purku tulee tapahtua sovitun koeajan kuluessa, jotta se katsotaan koeajan purkamiseksi. Jos työnantajaa sitovassa työehtosopimuksessa on määräys koeajasta, tulee työnantajan ilmoittaa tästä työntekijälle työsopimusta solmittaessa.
Koeaikapurun perusteet
Irtisanomislakia ei ole erikseen, vaan koeajan purkaminen perustuu työsopimuslakiin. Sen mukaan koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa. Työsopimusta ei saa kuitenkaan purkaa syrjivillä tai muutoinkaan koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Työnantaja ei myöskään saa purkaa työsopimusta, jos on laiminlyönyt laissa säädetyn velvollisuutensa ilmoittaa työsopimusta solmittaessa työntekijälle työehtosopimuksessa olevan koeaikamääräyksen soveltamisesta.
Onko alkamattoman työsopimuksen purkaminen koeajalla mahdollista? Koeaikapurkua ei ole mahdollista tehdä ennen työsuhteen alkamista, koska tällöin ei ole ollut tosiasiassa mahdollisuutta arvioida työntekijän soveltuvuutta työhön. Työsopimuksen purkamista ennen työsuhteen alkua arvioidaan normaalien päättämissäännösten perusteella, ei siten koeaikapurkua koskevien säännösten perusteella.
Epäasialliset ja syrjivät koeaikapurun perusteet
Työsopimuksen purkaminen ei saa myöskään koeajalla tapahtua syrjintäkiellon vastaisesti. Syrjintäkiellon sisältö löytyy yhdenvertaisuuslaista. Syrjiviä perusteita ovat esimerkiksi työntekijän sukupuoli, ikä ja ammattiyhdistyksessä toimiminen. Epäasialliseksi ja syrjiväksi koeajan purkuperusteeksi on oikeuskäytännössä katsottu muun muassa työntekijän raskaus. Työnantaja voi joutua vahingonkorvausvastuuseen eli maksamaan työntekijälleen vahingonkorvausta, jos työsuhde on koeajalla purettu syrjivällä tai epäasialliselle perusteella.